torstai 3. maaliskuuta 2016

Mökkiprojekti: ratkaisujen aika

Mökkiprojekti etenee! Olemme nyt pyytäneet tarjoukset Kontiolta, Hongalta, Kuusamon hirreltä ja Finnlamellilta mökkipaketeista. Pyysimme alustavat tarjoukset ensin kultakin parista eri mallista, jotta saisimme käsityksen hintahaitarista eri kokoisten mökkien välillä. Sen jälkeen kävimme kunkin toimittajan luona kuulemassa tarjouksen sisällöstä ja laskemassa tarkemmin sen yhdelle malleista.

En nyt ala tarkemmin eritellä tarjouksia, mutta kyllä niissä paketeissa jonkin verran hintaeroa on. Ei kuitenkaan niin paljon, että mikään toimittaja olisi välittömästi ulkona hinnoittelun vuoksi, mikäli mökin pohja ja ulkonäkö miellyttää. Toinen päätöksen kannalta merkittävä tekijä on - yllättävä kyllä - mökkipaketin myyjä. Jos myyjä osoittaa alusta asti kiinnostusta asiakkaihinsa, toimittaa tarjoukset nopeasti ja jeesii hieman enemmän kuin odottaisi rakennusasioiden kanssa, niin kyllä sillä iso merkitys on siihen kenen kanssa tekee mieli solmia kaupat. Tässä suhteessa Kuusamon hirsitalot ovat erottuneet ehdottomasti edukseen! 

Se yllätti, kuinka paljon erilaisia eri toimittajien mökit ja niiden pohjaratkaisut ovat. Ja kuinka vähän niistä lopulta löytyy itselle sopivia, vaikka onkin rakentamassa mökkiä suomalaiselle keskivertoperheelle (kaksi aikuista ja 1.8 lasta). Aika harvassa mökissä oli suorilta tarjolla pohjaa, jossa saunaan saa puukiukaan hormin takan hormin yhteyteen. Eikö jengi oikeasti halua mökilleen nykyään puukiukaita? Hongan malleissa aika monissa ei ylipäätään ollut saunaa. No, onhan meilläkin erillinen rantasauna, mutta siellä kun ei ole juoksevaa vettä niin kyllä se sisäsauna etenkin talviaikaan houkuttelisi. Toiseksi, useissa malleissa tekniset tilat olivat tosi pienet tai niitä ei ollut ollenkaan ja ongelmaksi muodostui lämminvesivaraajien ja muiden hilavitkuttimien sijoittaminen.

Itse mökkipakettien toimitussisältö ja rakennuspalveluiden valikoima taas olivat hyvin samasta hirrestä veistettyjä. Osalla (esim. Kontio) oli muita laajempi tarjonta liittyen oviin, portaisiin, kaiteisiin, kiinteisiin kalusteisiin yms. valittavissa oleviin puuosiin ja laajemmat rakentamispalvelut aina "avaimet käteen"-rakentamiseen saakka. Itse päätimme rakennuttaa mökin vesikattoon saakka mökkitoimittajalla, ja tilata muut sisätyöt joltain paikalliselta rakennusliikkeeltä tai tehdä mahdollisuuksien mukaan itse. Perustukset ja kaivuutyöt tilataan paikalliselta tekijältä ja koko talotekniikan tilaamme luultavasti Suomen LVIS-suunnittelulta. 

Pankissa on käyty jo ensimmäinen kierros ja maaperätutkimus tullaan mökille tekemään maaliskuun puolivälissä. Nyt pitäisi vaan tehdä lopullinen päätös mökkipaketista. Kääk! 

Finaalissa ovat:Kaikki finaalinelikon mökit ovat hyvin saman tyyppisiä, parvellisia mökkejä, joissa alhaalla kaksi makuuhuonetta. Kokoeroa niissä on hieman, Sippa on suurin, kerrosalaltaan 92 neliötä, Heijastus 87,5 ja Loiste 88 neliötä ja Saimaa pienin, 72,5 neliötä. Kaikissa on korkeaa, valoisaa tilaa ja paljon ikkunoita järvelle päin, sekä kohtuullisen kokoinen keittiö. Toinen kriteeri meille on isot oleskelutilat, jonka vuoksi Saimaa taitaa kyllä pudota pelistä pois. Minun vaatimuksissani on vähintään kuuden hengen ruokapöytä eikä sitä näyttäisi tuohon tilaan mahtuvan.

Heijastuksen pohjaa joutuisi muuttamaan siten, että saunaa ja pesuhuonetta suurennettaisiin (makuuhuoneen kustannuksella), jotta saunaan mahtuisi hormi. Sipan pohja on muuten täydellinen, mutta harmaita hiuksia siellä aiheuttaa tuo ikkunaton sauna. Jos saunan siirtää, joutuu kiukaalle tekemään oman hormin. Sipassa häiritsee myös hieman eteinen, johon ei oikein saa järkevästi kaappeja ainakaan ilman keittiökaappien kustannuksella. Loisteessa häiritsee suora kulku pesuhuoneesta pihalle. Myös toisen puolen kulku terassille pitäisi siirtää keittiön puolelle, jotta oleskelutilaan mahtuisi kuuden hengen ruokapöytä. Saimaassa on hyvää tuo sauna, josta ikkuna järvelle. Heijastuksessa taas parasta on iso keittiö, jota voisi jopa vielä suurentaa makuuhuonetta pienentämällä.

Ulkonäöllisesti Saimaa sopisi parhaiten yhteen nykyisen saunamökin kanssa, joka on sekin Kontiolta. Toisaalta se on ulkonäöltään ehkä myös vähiten mieluisin... Ulkonäöltään eniten miellyyttävät Sippa ja Loiste ja niissä on myös mukavasti enemmän katettua terassia Heijastukseen verrattuna. 

Kuten näette, ei valinta ole itsestään selvä, eikä kovin helppo. Lisäksi, joka kerta kun näitä kuvia tuijottaa ja vertailee, huomaa jotain uusia asioita jota ei ole tullut ajatelleeksi aiemmin. Että ai niin, eihän tänne sitä ja tuotakaan saa mahtumaan. Tuleeko sinulle mieleen jotain mitä me emme olisi näissä tulleet ajatelleeksi?5 kommenttia:

 1. Kokemukseni mukaan Kontiolla ovat aika joustavia. Kannattaa kysyä voiko rakennusta venyttää vähän niin keittiö ja oleskelutila kasvaisivat. Kaiteet luulisi myös olevan mahdollista muuttaa kevyemmäksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Toisaalta paketin hinta taisi olla korkeimmasta päästä jo nyt, joten sitä ei tekisi mieli kovin paljon venytellä. :D

   Poista
 2. Puukiukaasta en tinkisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kaipa se saunassa on löylyn laatu tärkeämpää kuin maisemat. Jotenkin vaan ilmanpoistomielessäkin epäilyttää tuommoinen ikkunaton sauna. :D

   Poista
 3. Täysin samaa mieltä tuosta myyjän vaikutuksesta päätöksen syntymiseen. Meillä ihan sama havainto, jos kemiat toimii - ne vaan toimii ja hyvät tyypit erottuu leipäpapeista.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...