perjantai 18. maaliskuuta 2016

ViiniExpo 2016 - messutärpit

ViiniExpon Viininystävän päivät ovat avoinna yleisölle tänään perjantaina klo 15-20 ja huomenna lauantaina klo 11-18. Itse pääsin bloggaajana sinne jo eilen maistelemaan tarjontaa. Tässä omat messusuositukseni:

1. Vanhan maailman uusi sukupolvi

Kiinnostavin havainto messuilla itselleni oli se, kuinka uudistuneita vanhan maailman viinimaat nykyään ovat, ainakin messutarjonnan perusteella. Tarjolla oli toinen toistaan hauskempia ja kiinnostavampia, hyvin värikkäin ja taiteellisin etiketein varustettuja viinejä ja nuoria viinintekijöitä. Tuntui melkein kuin käsityöläisolutbuumi alkaisi ulottua viinisektorille.

Kävin monet kiinnostavat keskustelut siitä, kuinka tehdä persoonallisia, laadukkaita ja moderneja viinejä unohtamatta kuitenkaan kunnioittaa juuriaan. Tai kuinka tehdä oman (ja muiden maun mukaisia viinejä) ilman että päätyy tekemään tusinatuotantoa. Kiinnostava yksityiskohta oli myös se, että messuilla oli mukana esim. yksi 200 000 pulloa vuodessa tuottava viinitalo, joka haluaa viedä viiniään ympäri maailman. Miksi ihmeessä, kun sen määrän viiniä saisi kaiketi myytyä kotimaassakin? Uusi viinisukupolvi onkin selvästi edeltäjäänsä nälkäisempi kasvamaan - tai ainakin matkustelemaan.


2. Viinikellari


Viinikellari on uusi, juuri avattu laatuviinien verkkokauppa, jonka taustalla ovat viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo ja muu Viini-lehden väki. Verkkokaupan tavoitteena on laajentaa viinien valikoimaa Suomessa ja he panostavatkin huolella valittuihin, hyviin viineihin. Tämä ei tarkoita kuinkaan aina kalliita viinejä, vaan valikoimasta löytyy runsaasti myös n. kympin kieppeillä olevia viinejä. Verkkokaupasta voi ostaa myös tasting-settejä, jossa kuuden pullon laatikkoon on valittu viinit jonkun tietyn teeman mukaan.  

Viinikellarin viinejä voi maistella ViiniExpon viinibaarissa, ja lukuisten maahantuojien tiskeillä. Tein teille palveluksen, ja etsin tarjonnasta parhaat vappuviinit. Olkaapa hyvät: 

Vapun tärkein juoma on tietysti shamppanja, ja heillä onkin avajaistarjouksena niin herkullinen kupliva, ettei sitä kannata ohittaa. Valkoviineistä suosittelen lämpimästi ihanan raikasta ja hedelmäistä Gisselbrechtiä Punaviinien puolella tehtävä oli haastavampi. Ajattelisin, että vappupiknikille sopisi hyvin joku ihanan herkullinen ja marjaisa, kevyt punaviini ja sellainen löytyikin lopulta: Flying Solo. Toisaalta, jos aijot avata grillikauden vappuna, niin sitten kannattaa valita punaviineistä ehdottomasti Tabali. Sitä kun maistoi niin saattoi jo suorastaan tuntea grillatun entrecoten suussaan.


3. Olutuutuudet


Nimestään huolimatta ViiniExpossa saa myös olutta. Tarjonta oli pääasiassa suomalaista, mutta joukossa oli myös yksi italialainen käsityöläispanimo. Itse tykkäsin eniten heidän amber alesta, Bryggerin uudesta skottilaisesta alesta ja Humaloven maahantuomasta, syntisen suklaisesta ja vaniljaisesta stoutista. 
4. Suomalaiset marjaviinit


Messuilta löytyi myös suomalaisia viinejä! Sympaattisen amerikkalaispariskunnan FinnViini valmistaa oikein kelpoa mustikkaviiniä ja herkullisia jälkiruokaviinejä mustikasta, lakasta, vadelmista ja jopa punajuuresta. Punajuuriviini oli kyllä ehdottomasti messujen eksoottisinta antia, sitä kannattaa kokeilla.5. Vuoden viinit 


Messuilla pääsee maistelemaan myös juuri julkistettuja vuoden Viini -kilpailun voittajia. Itselläni oli suunnitelmissa maistella niitä tänään, mutta suunnitelmiin tuli muutos enkä pääsekään tänään enää messuille. Menkääpä te maistelemaan niitä minun puolestani ja kertokaa mitkä ovat ostamisen väärti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...