Nyt olisi taas aika virtuaaliviinikerhoilla! Tai ei aivan vielä, vaan parin viikon päästä pitkänä perjantaina, eli 25.3.2016 klo 19:00. Tällä kertaa aiheena on Riojan viinit ja maisteltavana olisi kolme viiniä + yksi bonusviini! Alla on tiukka tietopaketti aiheesta, maisteluviinit ja muutamia ruokasuosituksia. Olkaapa hyvät!
Ja vielä muistin virkistämiseksi - homma menee niin, että kaikki hankkivat itselleen alla mainitut viinit, tai osan niistä, klikkaavat itsensä paikalle Puistolan bistron Facebook-sivuilla olevaan tapahtumaan Virtuaaliviinikerho, Rioja. Sitten tuona ko. ajankohtana istutaan tukevasti omalle kotisohvalle viinilasi kädessä ja kännykkä kourassa, ja tehdään tiukkaa analyysiä siitä maistuuko viinit sille mille niiden pitäisi. Jee!
Rioja – hippunen historiaa ja maantietoa
Riojan viinialue sijaitsee Koillis-Espanjassa ja se on epäilemättä yksi Espanjan ja koko maailman tunnetuimmista viinialueista. Se on myös toinen Espanjan kahdesta DOC-alkuperäluokituksen saaneista alueista. Viinillä on ollut merkittävä asema alueella aina antiikin ajoista lähtien, mutta hyvin pitkään viinejä tuotettiin lähinnä pöytäviinin tasoisena.
Viinien laatu alkoi nousta vasta 1800-luvulla Ranskan Bordeaxista omaksuttujen oppien avulla - sieltä opittu viinin tammitynnyrikypsytys teki viinistä säilyvää. Samaan aikaan parantuneet kuljetusreitit mahdollisti viinin viennin ja sen mukana Riojan viinialueen todellisen nousun. Tästä huolimatta nykyisen kaltaiset viinitalot syntyivät vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla, ja arvostettu DOCa myönnettiin alueelle vuonna 1991.
Rioja on saanut nimensä La Riojan maakunnasta, mutta nimestään huolimatta se käsittää alueen joka ulottuu La Riojan, Navarren ja Basquen maakuntiin. Hyvä kartta Riojasta löytyy esimerkiksi täältä. Alue on maan pienimpiin kuuluva itsehallintoalue, jossa on vain 300 000 asukasta. Tästä huolimatta se tuottaa vuodessa 300 miljoonaa litraa viiniä ja on siten Espanjan suurin viinintuotantoalue. Riojan viinialue jakautuu edelleen kolmeen ala-alueeseen, joiden mikroilmastot ja viljelysmaat vaihtelevat paljon ja tuottavat hyvin erilaisia viinejä.
Rioja Alta on alueista läntisin, ja se sijaitsee korkealla, hieman viileämmässä. Alta on kuuluisa hienoista, eleganteista ja hieman kevyemmistä viineistään. Keskellä ja melko korkealla sijaitseva, Baskimaahan kuuluva Rioja Alavesa taas tunnetaan vahvarakenteisista, hapokkaista ja erityisen hedelmäisistä sadoistaan. Itäinen Rioja Baja on ala-alueista kuumin ja kuivin ja siellä kasvaa täyteläisemmän makuisia tummanpunaisia rypäleitä, joilla on korkea alkoholipotentiaali.
Riojan viininviljelyalue hyötyy monista erilaisista luonnonolosuhteista, kuten lauhasta lämpötilasta, riittävästä sateesta ja paikoitellen kiperistäkin pakkasista, joka suojaa viinejä taudeilta. Riojan viinien laatu on kuitenkin myös hyvin altis säiden vaihteluille, mistä syystä viinien vuosikerrat vaihtelevat hyvin paljon. Eri ala-alueilla kypsyneitä rypäleitä sekoitetaankin usein keskenään tasapainoisen lopputuloksen varmistamiseksi ja ilmastollisten olojen vaikutusten tasaamiseksi.
Riojan klassiset bodegat ja laatuluokitus
Espanjassa viinitilaa kutsutaan termillä ”Bodega”, mikä tarkoittaa viinikellaria. Riojan alueella on noin 550 viinintuottajaa ja yli 18 000 viininviljelijää. Viinipalstat ovat enimmäkseen pieniä ja huolella hoidettuja ja joissakin niissä on erittäin vanhoja köynnöksiä, josta saadaan hyvin sielukkaita, yksilöllisiä viinejä.
Valtaosa Riojan viininvalmistajista on melko pieniä perheyrityksiä, mutta mukana on myös suurempia ja tunnetumpiakin brändejä, kuten Bodegas Faustino ja Bodegas Campo Viejo. Riojan viiniperinteeseen kuuluu, että bodegat eivät usein omista lainkaan, tai niillä on vain vähän omia viinitarhoja. Sen sijaan ne ostavat sadon kaikilta kolmelta vyöhykkeeltä ja sekoittavat cuveénsa kulloisenkin vuosikerran mukaan.
Riojan viinit ovat tarkasti valvottuja aina viljelystä rypäleiden laatuun ja viinin valmistamiseen. Esimerkiksi punaisten rypäleiden määrä hehtaaria kohti ei saa ylittää 6 500:aa kiloa vuodessa. Laatua valvoo erillinen toimielin Consejo Regulador. Riojan viinit jaotellaan neljään laatuluokkaan seuraavasti:
- Vino joven (Garantia de Origen) on nuori Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, joka tulee markkinoille jo muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Tätä alueen erikoisuutta, joka on läheistä sukua Beaujolais Primeurille, tarjoillaan tyypillisesti pöytäviininä isoista mukeista viinituvissa. Vino joven on väriltään violetti, hyvin hedelmäinen ja kirsikkainen.
- Rioja Crianza on Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty yhteensä vähintään kaksi vuotta, joista ensimmäinen vuosi tammitynnyrissä. Crianzat ovat normaalisti hyvin täyteläisiä nuoria viinejä ja pääasiassa tarkoitettu nuorena juotavaksi. Laadukkaat Crianzat saattavat kestää pidempääkin kypsytystä.
- Rioja Reserva on Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty yhteensä vähintään kolme vuotta, ja vähintään vuosi siitä tammitynnyrissä. Viini on usein kypsyneen oloinen, täyteläinen, aromikas ja tyylikäs. Tammi maistuu selvästi, mutta viinissä on myös melko runsaasti hedelmäisyyttä. Reserva kestää hyvin kypsytystä, ja sitä ei valmisteta välttämättä niinä vuosina, jolloin rypälesato ei ole laadullisesti tarpeeksi hyvä.
- Rioja Gran Reserva on Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty yhteensä vähintään viisi vuotta, ja vähintään kaksi vuotta siitä tammitynnyrissä. Viini on usein melko ronski ja paahtuneen hedelmäinen ja tammen aromien hallitsema. Gran reservaa valmistetaan vain silloin kun rypälesato parhaimmillaan.
Riojan punaviinien rypäleet
Riojan viineistä noin 85 prosenttia on punaisia ja ne valmistetaan pääasiassa Tempranillosta. Lähes kaikkien punaviinien tempranillopitoisuus on 60-100%. Tempranilloa täydennetään kuitenkin usein myös muilla rypäleillä. Tyypillinen sekoite sisältää 60% Tempranilloa, max 20% Garnachaa ja loput Mazueloa ja Gracianoa.
Tempranillo on espanjalaisten ylpeydenaihe, sillä se on maan alkuperäislajike ja siitä on tehty viiniä Espanjassa jo yli 2000 vuoden ajan. Tempranillo sopii hyvin alueen ilmastoon ja se kypsyy muihin Espanjan rypälelajikkeisiin verrattuna 2-3 viikkoa aikaisemmin. Se sopii tasapainoisen tanniinirakenteensa vuoksi erinomaisesti tammikypsytykseen ja sillä on loistava ikääntymiskyky. Se myös kehittää ihastuttavia kirsikan, vadelman ja karhunvatukan hedelmäaromeja. Tempranillo antaakin Riojan viineille niiden pääasiallisen maun sekä usein hyvän kypsytyspotentiaalin. Vähähappoisuuden ja -sokerisuuden takia Tempranillosta tehdyissä viineissä on kuitenkin usein myös muita rypälelajikkeita.
Tempranilloa täydennetään yleensä Garnachalla (Grenache), joka tuo viiniin väriä, rakennetta, täyteläisyyttä ja alkoholia. Garnacha Espanjan eniten viljelty punainen lajike ja sen miellyttävät mansikan ja vadelman aromit sekä voimakkaat maustearomit antavat sille aivan omanlaisensa luonteen. Kaksi muuta yleisesti Riojan viineissä käytettyä rypälettä ovat itseppäinen ja hapokas Graciano ja karkeampi, mutta tanniininen ja vahvavärinen Mazuelo (Garignan).
Klassisesta moderniin Riojaan
Riojan viini oli pitkään synonyymi laadukkaalle espanjalaiselle viinille, mutta se on tällä vuosituhannella saanut kilpailijoita. Riojan viineille olikin käymässä vähän kuin Nokialle, joka ei suuruudentunnossaan osannut uudistua ja yhtäkkiä riojalaiset viinit tuntuivatkin kuluttajista vähän pöhöttyneiltä ja pölyisiltä.
Perinteiden mukaisesti pitkässä tynnyrikypsennyksessä tuottavia klassisia bodegoita haastavatkin nykyään Riojassa uuden sukupolven ns. Chateu-viinitilat. Ne poikkeavat perinteistä siinä, että ne valmistavat viininsä vain omien tarhojensa sadosta, jättävät punaisen rypälemehun pidemmäksi aikaa kosketukseen kuorien kanssa, lyhentävät tammikypsytystä ja käyttävät uusia tynnyreitä erilaisten aromien saavuttamiseksi. Nämä muutokset saavat aikaan syvemmän värisiä, hedelmällisempiä ja helposti lähestyttävämpiä viinejä. Rohkeimmat modernit riojalaiset viinitilat poikkeavat myös viinin rypälekoostumuksessa, ja käyttävät päärypäleenä Tempranillon sijaan Garnachaa tai muita rypäleitä.
Millaiselta Riojan viinin pitäisi maistua?
Klassiset Riojat ovat väriltään rubiininpunaisia, hienoja viinejä, joiden loisto ei perustu ylenpalttisen voimakkaaseen runkoon vaan pitkän tynnyrikypsennyksen aikaansaamaan vivahteikkaisuuteen. Viini saa pääpiirteensä kahdesta tekijästä: päärypäleestä Tempranillosta ja tammitynnyrikypsennyksestä.
Tempranillossa on luonnetta ja voimakas rakenne, joten niistä tulee mausteikkaita, voimakkaita, maanläheisiä viinejä. Lyhyemmän tammikypsytysajan ansiosta etenkin Crianza-viineissä maistuukin usein Tempranillolle tyypilliset punaisten marjojen aromit, johon tammikypsytys tuo lämmintä mausteisuutta.
Tammitynnyrikypsennys tuo viiniin tanniineja ja aromeja, kuten paahteisuutta, savua, nahkaa, tupakkaa, vaniljaa ja kuivaa puun aromia. Tammitynnyrin aromit riippuvat monesta tekijästä. Tammitynnyrin iästä, siitä kuinka se on käsitelty (tammitynnyrit paahdetaan sisäpuolelta ennen niiden käyttöönottoa) ja siitä onko tynnyri tehty amerikkalaisesta vai ranskalaisesta tammesta. Nyttemmin enemmän käytössä olleet edullisemmasta amerikkalaisesta tammesta tehdyt tynnyrit tuovat viiniin hillitymmin tanniineja sekä runsaammin makeita ja vaniljaisia aromeja. Näillä saadaan tehtyä vaniljaisen hedelmäisiä viinejä, jotka ovat miellyttäviä ja pehmeämpiä nuorinakin ja kestävät myös melko hyvin kypsytystä.
Modernit riojalaiset viinit ovat hyvin erilaisia. Vaikka tammikypsytyksen vaikutus on havaittavissa näissäkin viineissä, se lyhennetään yleensä lain määräämään vähimmäisaikaan ja tehdään yleensä uusissa tynnyreissä, jotka antavat viinille enemmän puun tai paahdon aromeja. Moderneissa viineissä on usein myös terävemmät tanniinit johtuen rypälemehun pitemmästä lepoajasta. Modernin Riojan viinin väri onkin yleensä perinteisiä viinejä tummempi, rakenne tuhdimpi ja maku muhkean hedelmäinen.
Maisteluviinit
Alkon valikoimassa on riojalaisten osalta valinnan varaa. 0,75l kokoisia punaviinejä on yhteensä 41kpl, 26 niistä perusvalikoimassa. Halvin viini on hinnaltaan 9,49€ ja kallein 59,70€. Vanhin vuosikertaa 1978 ja nuorin 2014. Notta kaikille löytyy varmasti jotain!
Maisteluviinien valitseminen oli siten tällä kertaa astetta haastavampaa. Halusin ottaa maisteluviineiksi klassista Riojaa edustavan Crianzan, Reservan ja Gran Reservan, sekä bonusviiniksi jonkun modernin riojalaisen viinin. Tämä osoittautui haastavaksi, sillä vaikuttaa siltä että kaikki bodegat haluavat ainakin kutsua itseään moderneiksi, mutta tietenkin perinteitä kunnioittavaksi… Valitut viinit ovatkin sitten ilmeisesti modernisti perinteisiä riojalaisia! Modernin bonusviinin kohdalla pelasin sitten ihan kunnolla varman päälle, ja valitsin viinin jossa on pistetty uusiksi rypäleiden marssijärjestys. Se nyt on modernia jos mikä!
Maisteluviinien valkkaaminen oli siinä mielessä helppoa, että hyvin useat viinit olivat saaneet hyvin korkeita pisteitä ja tähtimääriä erinäisissä arvioinneissa. Halusin kuitenkin valita sellaisen viinin, josta löytäisin tuottajan nettisivut ja tarkempia tietoja viinistä. Tämä osoittautui haasteeksi. Joko viinitaloa ei löytynyt netistä ollenkaan, tai sitten itse viiniä ei löytynyt heidän listoiltaan. Toivottavasti ei ole lama korjannut satoa viinitilojen osalta..
No, tässä he nyt kuitenkin ovat, toivotaan ettei valinnat menneet ihan metsään:
1. Marqués de Cáceres Crianza 2011
Marqués de Cáceres on historialtaan mielenkiintoinen viinitalo. Sen perusti Enrique Forner vuonna 1970 palattuaan maanpaosta Ranskasta, josta toi mukanaan tärkeitä oppeja viininteosta. Viini-kirjan mukaan Forner on luonut nykyaikaisen ja kuitenkin klassisen rioja-tyypin, josta on tullut maailmanlaajuinen käsite. Viinitalo toimii jo viidennessä sukupolvessa ja tuottaa vuodessa n. 8,5 miljoonaa pulloa, joita viedään yli 120 maahan.
Talon Crianzassa on käytetty 85% tempranillo, 10% Garnacha Tinta ja 5% Graciano rypäleitä. Rypäleet on kerätty tarkasti valituista 15-25 vuotiaista köynnöksistä, jotka sijaitsevat Rioja Altassa (85%) ja Rioja Alavesassa (15%). Viiniä on kypsennetty 12kk tammitynnyreissä, joista on 60% ranskalaisia ja 40% amerikkalaisia. Tynnyreistä osa on uusia ja osa vanhoja. Viiniä on kypsytetty vielä vuosi pullossa ennen myyntiin laittoa.
Tuottajan mukaan viini on väriltään syvän rubiininpunainen. Raikkaassa tuoksussa voi erottaa mansikkaa, vadelmaa, vaniljaa ja makeaa mausteisuutta. Viinissä on puhdas ja eloisa suutuntuma, ja kypsät tanniinit ovat sopusoinnussa viinin tasapainoisen rakenteen kanssa. Viini-lehti antaa viinille kolme tähteä ja hinta-laatusuhteeksi 0. Heidän arvionsa viinistä voit lukea täältä.
2. Muga Reserva 2011
Viini-kirjan mukaan bodegas Muga on yksi harvoista perinteisistä taloista, joka on onnistunut siirtymään viineissään vanhasta nykyaikaiseen menettämättä luonnettaan. He käyttävät viinien säilytyksessä pelkästään puuastioita, jonka vuoksi viinit ovat puun maun leimaamia, hienoja, tyylikkään hapokkaita ja ikääntymiskykyisiä. Bodegas Muga tuottaa vuodessa 1,25 miljoonaa pulloa viiniä ja sen yksi viineistä valittiin vuonna 2008 maailman 10 parhaan viinin joukkoon.
Muga reservassa on käytetty 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo and 3% Graciano rypäleitä. Viiniä on kypsennetty 6 kk perinteisissä suurissa Riojan tammitynnyreissä ja 24 kk pienissä tynnyreissä, jonka jälkeen vielä pullokypsytetty vähintään 12 kk.
Maahantuoja kuvaa viiniä seuraavasti: ”Kirkkaan rubiininpunainen ja intensiivinen väri. Tuoksussa kukkaisuutta täydentää ja pehmentää miellyttävä hedelmäisyys sekä mausteisuus, vaniljan, kookoksen ja savuisen tammen aromein. Maussa viini on tasapainoisen hapokas ja ennen kaikkea mausteinen punaisten marjojen ja vaniljaisuuden myötä. Jälkimaku on pitkähkö ja nautinnollinen.“ Viinilehti antaa viinille neljä tähteä ja hinta-laatusuhteeksi 0. Heidän arvionsa viinistä voit lukea täältä.
3. LAN Gran Reserva 2007
Bodegas LAN perustettiin 1972 ja sen nimi tulee kolmen provinssin alkukirjamista: Logroño (nykyään La Rioja), Álava ja Navarra. Viinitalo on tunnettu monimutkaisesta tynnyrikypsytysjärjestelmästään, jossa viinien laatu perustuu tarkasti harkittuun optimointiin siinä millainen tynnyri kullekin viinille sopii. Kuten kaksi edellistä bodegaa, tämäkin viinitalo sijoittuu jonnekin perinteisen ja modernin välimaastoon.
LAN Gran Reserva sisältää 80% Tempranillo, 10% Mazuelo ja 10% Garnacha rypäleitä ja sitä on kypsytetty amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä 24kk, jonka jälkeen sitä on vielä kypsytetty 36kk pullossa.
Tuottajan mukaan viini on syvän kirsikanpunainen ja siitä löytää intensiivisiä punaisten hedelmien ja puun aromeja. Viini on kuulemma myös elegantti ja tasapainoinen. Viinilehti antaa viinille neljä tähteä ja hinta-laatusuhteeksi 0. Heidän arvionsa viinistä voit lukea täältä.
BONUSVIINI: La Montesa 2012
Bonusviinin valitsin Alkon tilausvalikoimasta. Viinin maahantuojan mukaan Palacios Remondon viinitalo on tuottanut perinteisiä alueen viinejä jo neljän sukupolven ajan, mutta talon viinien laadussa ja tyylissä tapahtui dramaattinen muutos vuonna 2000 kun Espanjan viinintuotannon supertähti Alvaro Palacios otti vetovastuun perheensä Riojan tilasta. Alvaro käyttää viiniensä päärypäleenä Garnachaa, joka tekee viinistä täyteläisempiä ja hänen viineistään voi löytää Välimeren yrttien, kirsikan ja nektariinin aromeja ja marjojen ja veriappelsiinin makuja.
Viinin rypälekoostumus on seuraava: 70% Garnacha, 25% Tempranillo, 5% Mazuelo, ja se tulee Rioja Bajan ala-alueelta. Viiniä on kypsytetty käymisen jälkeen 12 kuukautta tammitynnyreissä, joista 20 % oli uusia. Tilalla käytetään pääasiassa ranskalaisia tammitynnyreitä.
Maahantuoja kuvaa viiniä seuraavasti: ”Syvän punainen, nuorehko väri. Tuoksu on lievästi paahteinen, hyvin mehevä, tummien marjojen ja vaniljan sävyttämä. Maku on melko täyteläinen, makean mehevä, hyvähappoinen, ryhdikäs ja tasapainoinen.”
Mitäpä sitten syötäisiin?
Riojan seudun omia perinneruokia ovat riista- ja lammasruoat, kuten tuhdit lihapadat ja grillattu liha, joten sellaisten kanssa ei voi ainakaan mennä kovin pahasti metsään. Myös erilaiset pinchot ja tapakset toimivat varmasti. Paprika ja savustetut ruoat toimivat kuulema myös, joten jos menetit sydämesi viime kerralla savupaprikarisotolle, niin kyllä sitäkin voi taas syödä! Viinit ovat luultavasti kuitenkin keskenään varsin erilaisia. Hedelmäisempi Crianza toiminee paremmin mausteisten ruokien kanssa, kun taas Reserva ja Gran Reserva maistuvat yksinkertaisempien ruokien seurassa.
Itse ajattelin nauttia maistelun lomassa tapaksia tai pinchoja – chorizoa, ilmakuivattua kinkkua, Mancego-juustoa ja muita espanjalaisia herkkuja. Oletuksena on, että nämä sopinevat parhaiten Crianzan ja La Montesan kanssa, mutta sopiihan niitä muidenkin maisteluviinien kera kokeilla. Viinistä viiniin –kirja kertoo, että Marqués de Cáceres Crianza on mainio kumppani grillattujen tai paistettujen medium-kypsien liharuokien seuraan. Myös kovat ja suolaiset juustot käy.
Pääsiäistä kun kerran vietetään, niin jonakin päivänä täytynee kokata karitsaa. Muga reservalle Viinistä viiniin -kirja antaa ruokasuosituksena grillatun tumman lihan ja aromikkaat, kovat ja suolaiset juustot. Antti Vahtera on tehnyt Muga Reservalle myös täsmäreseptin, joka löytyy täältä. Se saattaisi olla aika hyvä pääsiäisen juhlaruoka. Jos oikein innostun niin alkupalaksi voisi tehdä vaikka tätä iberico-viikunasalaattia edellispäivän mahdollisista tapasjämistä. Jos grillaaminen ei kuitenkaan hotsita, niin varmasti kumpi tahansa näistä Alkon Riojan viineille räätälöimästä lammasreseptistä toimii myös: pääsiäisen lammaspaisti tai lampaanpotka.
Vanhimmat Gran Reservat toimivat kuulema erityisen hyvin riistalintujen parina, joten jos sellaista löytyy pakkasesta niin nyt on hyvä aika kokata juhla-ateria pääsiäiseksi. Lan Gran Reservalle Viinistä viiniin -kirja suosittelee kumppaniksi grillattua vaaleaa lihaa ja selkeänmakuista tummaa lihaa. Myös tälle viinille on olemassa täsmäresepti täällä. Jos resepti ei houkuttele niin katsastapas tämä Alkon tekemä possuresepti Riojan viinille.
Lähteet
Domine, Andre, (2004) ”Viini”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti