sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Virtuaaliviinikerho, Rioja - Mitä tästä opimme?


Järjestin perjantaina virtuaaliviinikerhon, jossa maistelimme neljä Riojan viiniä. Viiniraadissa oli itseni lisäksi 15 muuta kotisohvamaistelijaa. Ajattelin koota vielä yhteen omia ajatuksiani ja muiden havaintoja viineistä. 

Tavoitteena oli maistella kolme perinteistä riojalaista viiniä: yksi crianza, yksi reserva ja yksi gran reserva, sekä bonusviininä yksi modernia Riojaa edustava viini. Luultavasti valitsemani perinteisetkin viinit olivat enemmän tai vähemmän moderneja, koska yksikään viineistä ei ollut mitenkään supertamminen.
  

Yleisesti ottaen kaikki viinit maistuivat siltä miltä pitikin. Päämarja tempranillo hallitsi makupalettia kolmessa ensimmäisessä viinissä ja niissä oli havaittavissa punaisten ja tummien marjojen aromeja, kuten karhunvatukkaa. Bonusviinin päärypäle oli Garnacha ja se erottuikin muista viineistä selvästi. Bonusviinissä maistui selvästi punaisemmat marjat - mansikka ja vadelma.

Kaikki perusmaistelun viinit olivat myös tempranillolle tyypilliseen tapaan voimakkaita ja suuta supistavia ja kuivattavia. Onko se nyt sitten hapokkuutta vai tanniinisuutta, joku asiasta oikeasti osaava voi kertoa. :D Odotin itse, että enemmän ikää kerryttäneet viinit olisivat tässä suhteessa jo vähän lempeämpiä, mutta ei. 

Pitemmän tynnyrikypsennyksen vaikutus oli yllättävä. Reserva ja gran reserva -viineissä oli crianzaan verrattuna selvästi enemmän aromeja, mutta oma amatöörinenäni ei pystynyt niistä erottamaan kuin vaniljan ja puun aromit. Aika moni muu löysi kuitenkin yksittäisiäkin tuoksuja, kuten vahvan havun LAN gran reservassa. Nämä viinit myös olivat moniulotteisempia siinä mielessä, että ne muuttuivat lämmetessään ja ilmaa saadessaan koko ajan.

Itse olisin silti odottanut tynnyrikypsennyksen vaikutuksen olevan suurempi. Mielikuvani Riojan viineistä oli hyvin paljon tammen hallitsema, eikä nämä viinit vastanneet sitä mielikuvaani. Tämä lienee tosin vain hyvä asia ja osoittaa juuri sen, että perinteikkäämmätkin Riojan viinit ovat pyyhkineet tunkkaiset kellariefektit harteiltaan.


Ensimmäinen maisteluviini oli Marques de Caceresin Crianza. Viini vastasi hyvin pitkälle sitä kuvausta, mitä maahantuoja oli viinistä luvannutkin. Tuoksussa erottui selvästi punaisia marjoja ja maku oli marjaisa, mutta myös voimakas ja mausteinen, jopa pippurinen. Viiniä pidettiin yleisesti ottaen ihan kelpo perusviininä, jossa ei ole mitään vikaa mutta mikä ei kummemmin jää kyllä mieleenkään. 

Itselleni tuli yllätyksenä kuitenkin se, kuinka runsas ja voimakas viini oli. Olin odottanut crianzan olevan paljon ns. mehumaisempi, joten siinä mielessä viini oli positiivinen yllätys. Ehkä mielenkiintoisin havainto tuli siitä, että tämä viini sopi kaikista viineistä parhaiten yhteen Manchegon kanssa nautittuna. Viini teki hyvää juustolle ja juusto viinille.

 

Toinen maisteluviini oli Muga reserva, jota on kypsennetty yhteensä 30kk tynnyrissä, mikä on 6kk reservan minimivaatimusta enemmän. Tämän kyllä huomasi, sillä tämä viini ei aromikkuudeltaan juurikaan hävinnyt 36kk tynnyrissä kypsytetylle gran reservalle. Toisaalta viini oli selvästi "raaempi", minkä ymmärtänee koska viini on vielä suht. nuori ainakin tuohon gran reservaan verrattuna.

Viinin tuoksu oli crianzaan verrattuna selvästi vähemmän marjainen ja enemmän "parfyyminen", josta itse erotin vain vaniljan. Sen sijaan maahantuojan lupaamaa kookosta ja savuista tammea en kyennyt erottamaan. Viinin maku mukaili hyvin kuvausta ja maussa pystyi erottamaan vaniljan saattelemat punaiset marjat.

Ruokapuolella tämä viini sopi parhaiten grillatun entrecoten kanssa. Myös ilmakuivattu kinkku toimi tämän viinin kanssa. Raatilaiset suosittelivat sitä rosmariinilla maustetun karitsan aisapariksi. Sen sijaan Manchegon kanssa tämä viini ei käynyt ollenkaan, vaan korosti kummallisesti juuston suolaisuutta.


Kolmantena viininä maisteltiin LAN gran reserva. Myös tämä viini oli tuoksultaan hyvin parfyyminen. Useat maistelijat erottivat siinä vahvan havun ja vaniljan tuoksun, mutta minun nenääni tuoksui nahka, joskin bongasin sen vasta seuraavana päivänä maistellessani viinit läpi uudelleen. Tällä viinillä oli myös selvästi pitempi jälkimaku verrattuna muihin viineihin.


Bonusviini erosi muista viineistä rypälekoostumukseltaan. Tässä viinissä päärypäleenä oli Garnacha ja tempranilloa vasta toiseksi eniten. Tämän huomasi hyvin. Viinissä maistuivat selvästi punaisemmat marjat, kuten mansikka ja vadelma. Viini oli myös muita viinejä selvästi makeampi. 

Viinin tuoksu oli alkuun hyvin alkoholinen, jopa liköörinen ja epäilinkin pitkään että viini saattaisi olla pilalla. Toisena päivänä viini kuitenkin maistui ihan tasapainoiselta. Tämän viinin ehdottomasti paras makupari oli chorizoleipä, joka ei käynyt ollenkaan muiden viinien kanssa.


Ruokapuolella viinien yhteensopivuus osui aika hyvin nappiin odotusten kanssa. Marjaisemmat, lyhyemmän tynnyrikypsennyksen viinit sopivat paremmin tapasten kylkeen, joissa oli paljo suolaisia ja mausteisia makuja. Aromikkaammat reserva ja gran reserva sen sijaan sopivat yksinkertaisen liharuoan kanssa. Se mikä yllätti oli joidenkin viinien täydellinen yhteensopimattomuus joidenkin ruokien kanssa. Että voi löytää espanjalaisen viinin joka ei sovi nautittavaksi Manchegon kanssa. :D





Raatilaisista suurin osa taisi tykätä eniten bonusviinistä, mutta myös LAN gran reservaa kehuttiin erinomaiseksi viiniksi. Muga Reservaa jokunen taisi sanoa laimeimmaksi ja kaikki pitivät crianzaa hyvänä perusviininä. Suurimpana (negatiivisena) yllätyksenä raatilaisille taisi tulla viinien suht. kevyt runko. Itse osasin tätä jo odottaakin taustatyön perusteella, mutta muuten kyllä olisin itsekin odottanut Riojan viinien olevan supermuhkeita ja täyteläisiä. Itseäni yllätti eniten viinien kipakka hapokkuus, odotin että aika olisi pehmentänyt etenkin reservasta ja gran reservasta terävimmän kärjen. 

Virtuaaliviinikerho oli kyllä jälleen mukava ja opettavainen kokemus! Oli hauskaa kun sai jakaa kokemukset muiden maistelijoiden kanssa - monet havainnot teinkin vasta kun joku muu oli sen sanonut ensin ääneen. Toisaalta oli myös hauska maistella viinit toiseen kertaan läpi yksin seuraavana päivänä ja makustella niitä oikein huolella ajan kanssa. 

Koen nyt myös ymmärtäväni Riojan viinejä paljon paremmin kuin ennen, ja etenkin osaavani valita paremmin viinin kun kokkaan espanjalaista sapuskaa. Yhden raatilaisen loppukaneetin, että 'Rioja ei ole maisteluviini vaan toimintaviini', allekirjoittivatkin vissiin lähes kaikki.

Tässä vielä pisteeni kullekin viinille:

Marques de Caceres Crianza 2012, *** hinta-laatusuhde -1
Muga reserva 2011, **** hinta-laatusuhde 1
LAN gran reserva 2007, **** hinta-laatusuhde 1
La Montesa 2012, *** hinta-laatusuhde -1


Seuraava virtuaaliviinikerho pidetään 29.4.2016 klo 19:00. 
Aiheena on silloin italialaiset Primitivo-rypäleestä tehdyt viinit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...